Experiment de Física Recreativa amb Josep Duran a Espai Terra de TV3

Ahir al vespre, amb motiu de l’anunci del darrer enigma d’El Joc de Catalunya d’Espai Terra de TVC, Josep Duran va ésser convidat al plató del programa on va dur a terme, en directe, un refrescant experiment de física recreativa.

espaiterra còpia Figura 1. Impressió de pantalla del moment clau de l’experiment. Gravació del programa d’ahir: http://www.tv3.cat/videos/4614656/Espai-Terra–17062013

Tal i com hem fet en dues altres ocasions, des de la C4D hem participat al programa conduit per Tomàs Molina (Experiment de química recreativa a Espai Terra de TVCElectròlisi de l’aigua. Experiment per a Espai Terra de TV3), ahir al vespre Josep Duran va reproduir el famós experiment d’addicionar caramels mentolats a refresc de cola, des d’una perspectiva diferent. No es va tractar només de fer caure Mentos a una ampolla de Cola, sinó que Duran va aplicar del mètode científic amb l’objectiu clar de parlar de la tensió superficial de l’aigua en un ambient festiu.

croma_1 Figura 2. Foto feta al plató d’Espai Terra; Sant Joan d’Espí, estudis de TVC, 17/06/13.

Tal i com podem apreciar a la Figura 1 i a la Figura 2 (foto feta al plató, on només es veu el croma de color blau en comptes del decorat virtual que veiem per pantalla), l’experiment va consistir en addicionar el mateix número de caramels mentolats a ampolles de diferents begudes carbonatades del mateix volum (cola, cola light, taronjada i gasosa; d’esquerra a dreta). Fent caure els caramels de cop i al mateix moment a les diferents ampolles, el resultat va ser que el guèiser sortint de l’ampolla de cola light va ser el que va arribar més amunt. Es tracta d’un procés físic, on el caramel actua de centre de nucleació perquè el diòxid de carboni dissolt en la beguda s’alliberi a gran velocitat (cal dir que també hi té lloc reacció química en la qual la goma aràbiga continguda al caramel disminueix la solubilitat del CO2 a la solució i també intervé el sucre o edulcorant de les begudes -per aquest motiu veiem la flagrant diferència entre la cola i la cola light-).

A un article publicat el 2007 a la Journal of Chemical Education (American Chemical Society) titulat “Mentos and the Scientific Method: A Sweet Combination” es publicà el resultat de l’aplicació del mètode científic per a l’experiment en qüestió. Podem llegir un post sobre l’article al bloc CPI.

mentos

L’experimen l’hem dut a terme en alguna escola, enels nostres talelrs divulgatius. Foto, Institut de Vilablareix, 2011.

Ara que estem a punt d’entrar a l’estiu, acabem recomanant una bona broma per poder fer als amics (si mai us demanen una cola amb gel) i aquest refrescant experiment a l’engròs, amb tanta ciència, simetria i harmonia. Va ser gravat per eepybird i es van fer servir 200 L de cola i 523 caramels Mentos.

Més info i referències:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s