Per què la pell d’una taronja pot rebentar un globus

P1200679 (1)

Fa uns dies em van explicar que al programa “El hormiguero” havien fet un senzill però interessant experiment. Amb el suc de la pela de la taronja es pot rebentar un globus:

http://www.antena3.com/programas/el-hormiguero/secciones/ciencia-marron/explotamos-globos-piel-naranja_2012061200208.html

L’explicació la trobaven en la presència d’àcid cítric i ascòrbic en aquest tipus de fruites. Però el globus està fet de làtex, i és resistent a bona part d’àcids:

http://www.atlanticsafetyproducts.com/_resources/common/user/File/CHEMCHART.pdf

En canvi no és gaire resistent als dissolvents orgànics ni hidrocarburs.
Hem volgut fer un experiment per veure què pot tenir la pell de la llimona que faci rebentar un globus. L’oli essencial dels cítrics, que es troba sobretot a la pell, conté majoritàriament limonè. Serà aquest terpè el responsable de rebentar el globus?

limone
Comprova-ho al següent vídeo:
http://www.youtube.com/watch?v=J7pS9-QwoPU

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s